• Bloscoaching

Hoe belangrijk is routine bij jonge kinderen?

Bijgewerkt op: 1 feb. 2021


Binnen zes jaar werd ik moeder van deze vier prachtige kinderen. Het was een enorm pittige periode vooral als het op slapen aankwam. Naast zorgen voor een goede slaapbasis, besteedde ik ook veel aandacht aan onze dagelijkse structuur. Kinderen functioneren namelijk het beste als routines regelmatig, voorspelbaar en consequent zijn. Ze zijn vaak een beetje angstig voor het onbekende en routine zorgt voor veiligheid en vastigheid, waardoor je kindje zich ook makkelijker en sneller kan overgeven aan slaap.


Een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine is een goed bedtijdritueel, dit begint al een uur vóór bedtijd. Het bedritueel zorgt er namelijk voor dat een gewoonte en voorspelbaarheid wordt ingesteld, zodat het kindje weet dat het bijna bedtijd is. Zorg ervoor dat elk ritueel hetzelfde is, ook voor het slaapje overdag. Bij de slaapjes overdag mag het best iets korter dan in de avond.


Een voorbeeld van een bedtijdritueel voor een klein kindje: rustig worden door te wiegen, slaapzakje en eventueel muziekje aandoen, speentje en/of knuffeltje geven.

Bij een ouder kindje kun je het wiegen vervangen door even samen te zitten of een boekje te lezen. Ga vooral niet haasten, dit werkt vaak averechts. Maak er een fijn momentje van en zorg ervoor dat het niet te lang duurt. Wees consequent! Een boekje lezen is prima, maar laat je niet verleiden tot nog een extra boekje.

Vind je het lastig om voor je kindje meer structuur en regelmaat in de dag te krijgen? Als kinderslaapcoach kijk ik graag met je mee. Bel, app of mail me gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Lieve groet, Jacqueline

info@bloscoaching.nl

06 48072878

138 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Peuters ontdekken hun eigen willetje en gaan daarmee oefenen. Slapen kun je niet voor je kindje doen en hij heeft dat maar al te goed in de gaten. Wegrennen bij het uitkleden, treuzelen, steeds uit be