• Bloscoaching

Hoe leer je je kindje zelfstandig in slaap vallen?

Bijgewerkt op: 1 feb. 2021

Zijn de nachten onderbroken? Gaat het inslapen moeizaam en doet jouw kindje alleen maar hazenslaapjes? Dan is het verstandig om te kijken naar de slaapassociaties.


Een slaapassociatie is iets wat een kindje nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Dit kan iets simpels zijn zoals een knuffel dat hij of zij altijd bij zich heeft in bedje. Maar soms ontstaan er slaapassociaties waar je liever niet mee verder wilt gaan, zoals bijvoorbeeld het in slaap wiegen of aan de borst/fles in slaap vallen. Dit noem je afhankelijke slaapassociaties.

Valt jouw kindje in de avond al wiegend of aan de borst/fles in slaap? Dan kan je niet van je kindje verwachten dat hij of zij midden in de nacht alleen in het eigen bedje terug in slaap valt. Een baby heeft een slaapcyclus van 45 minuten en je ziet dan dat je kindje niet lukt om zelf door te pakken naar de volgende cyclus. Hij of zij zal steeds deze hulp nodig hebben om verder te kunnen slapen.

Ik kom het vaak tegen in mijn consulten en ik snap ook heel goed dat het ontstaat. Je wilt namelijk dat je kindje gaat (door)slapen en probeert van alles om dit voor elkaar te krijgen. Maar het kan op een gegeven moment ook te veel worden en je beland dan snel in een vicieuze cirkel van weinig slaap, onrustige nachten, oververmoeidheid en overprikkeling.

Maar wat kun je eraan doen?

  • Allereerst is het belangrijk om te kijken of jouw kindje last heeft van onrust. Pas als de onrust is weggehaald of in balans is, kun je gaan werken aan slapen.

  • Vervolgens ga je werken aan een goede slaapbasis. Hierbij maak je gebruik de wakkertijden (deze staan vermeld in mijn gratis e-book) en je let vooral ook op de slaapsignalen van je kindje.

  • Probeer je kindje slaperig (maar niet slapend) in bed te leggen en dit moment van neerleggen wil je steeds iets eerder doen.

  • Is je kindje erg onrustig en aan het huilen? Blijf er dan bij en troost hem of haar. Laat je kindje vooral niet huilen. Want huilen zorgt alleen maar voor extra cortisol (het stresshormoon) in het lichaampje, wat het (in)slapen nog veel lastiger maakt.

Het afbouwen van afhankelijke slaapassociaties vergt ontzettend veel doorzettingsvermogen en tijd. Maar het kan echt! Binnen 3-4 weken kun jij je kindje zelfstandig leren slapen op een liefdevolle manier, zonder huilen.

Lukt het nog niet helemaal om het zelf te doen. Weet dan dat ik je kan helpen, ik kijk graag met je mee.

Lieve groetjes, Jacqueline

06 48072878

info@bloscoaching.nl

www.bloscoaching.nl

170 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Peuters ontdekken hun eigen willetje en gaan daarmee oefenen. Slapen kun je niet voor je kindje doen en hij heeft dat maar al te goed in de gaten. Wegrennen bij het uitkleden, treuzelen, steeds uit be