• Bloscoaching

Slaapproblemen bij peuters

Peuters ontdekken hun eigen willetje en gaan daarmee oefenen. Slapen kun je niet voor je kindje doen en hij heeft dat maar al te goed in de gaten. Wegrennen bij het uitkleden, treuzelen, steeds uit bed komen en gaan schreeuwen of huilen om maar aandacht te vragen.


Als je kindje midden in de nacht bij je komt, ben je ook vaak te moe om de strijd met hem aan te gaan. Of je bent bang dat eventueel broertjes of zusjes wakker worden en neemt hem daarom maar bij jou in bed. Voor je het weet, wordt deze oplossing een gewenning en dan is het ontzettend lastig om het nog terug te draaien.


Hoe leer je je kindje in zijn eigen bed te slapen? En wat doe je als hij toch weer naast jouw bed staat? Hieronder geef ik je een aantal tips:


1. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen waarom jouw kindje niet wil slapen. Is hij ergens bang voor of vindt hij het eng om alleen te zijn? Als je dit eenmaal weet, kun je een oplossing bedenken.


2. Om ervoor te zorgen dat je kindje in zijn eigen bed gaat slapen, is het belangrijk dat je hem een veilig en vertrouwd gevoel geeft, zodat hij zelfstandig kan in- en doorslapen. Vind je kindje dit eng of moeilijk, blijf er dan eerst bij totdat hij slaapt en bouw dan heel langzaam jouw aanwezigheid af. Het is beter te kiezen voor een slaapassociatie van dingen die er altijd zijn om je kindje te troosten, zoals bijvoorbeeld een knuffel.


3. Hanteer een duidelijk bedtijdritueel. Het zorgt ervoor dat er een gewoonte en voorspelbaarheid wordt ingesteld, zodat je kindje weet dat het slapen eraan komt. Doe alles zoveel mogelijk hetzelfde en vooral ook in de dezelfde volgorde. Kinderen houden van voorspelbaarheid, dat geeft veiligheid.


4. Het is belangrijk dat beide ouders op 1 lijn zitten en gemotiveerd zijn om met het slaapprobleem aan de slag te gaan. Verder is het goed om te realiseren dat gedrag veranderen bij kinderen tijd kost. Wees consequent en straal dat ook uit naar je kind.


5. Geef je kindje niet veel aandacht, zowel positief als negatief. Ga ook niet in discussie middenin de nacht, blijf rustig en dreig niet met straffen, dit werkt vaak alleen maar averechts.


6. Door oververmoeidheid slapen kinderen onrustiger en kom je snel in een vicieuze cirkel terecht van slecht slapen. Soms is het beter om je kindje juist even uit het systeem te halen en een of meerdere nachtjes te laten logeren. Zowel het kind als de ouder kan dan even bijtrekken en misschien is het patroon van slecht slapen doorbroken.


Verwacht niet dat je kindje meteen accepteert om in zijn eigen bedje te slapen. Houd er rekening mee dat het wel even kan duren. Het zal echt niet makkelijk zijn, zeker als je zelf moe bent, maar houdt vol en blijf geduldig ook als je kind tien keer zijn bed uit komt.


Zet ‘m op lieve ouders!


Liefs Jacqueline

info@bloscoaching.nl

06 48072878

63 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven