• Bloscoaching

Troosten - 5S-Methode

Wanneer je baby veel huilt en ontroostbaar is, kan dat grote impact hebben op jou als ouder en op de relatie met je baby. Als ouders wil je dat je kindje zich fijn voelt en wil je het kunnen troosten als het huilt. En als dat niet lukt, ontstaat er vaak bezorgdheid over de oorzaak van het huilen, maar vaak ook twijfels aan de eigen capaciteiten als vader of moeder.


Als eerste is het belangrijk om te kijken naar een medische oorzaak, zoals bijvoorbeeld reflux of een koemelkallergie. Mocht die er niet zijn, dan is de methode van Harvey Karp heel fijn om toe te passen om je baby te troosten.


Deze methode wordt ook wel de 5S-methode genoemd, of de Happiest baby-methode. Bij deze methode wordt in vijf stappen zo goed mogelijk nagebootst wat een baby ervaart in de baarmoeder.


Die vertrouwde veilige omgeving, waar je kindje 9 maanden in heeft gezeten. Je kunt deze stappen in de eerste drie maanden na de geboorte toepassen.


De 5 S-en zijn:

1. Swaddling, inbakeren

Door je baby lekker stevig te ondersteunen met een inbakerdoek, zorg je dat je baby niet wakker kan schrikken van bijvoorbeeld zijn eigen reflexen. Het zorgt ook voor meer rust en het geeft een veilig gevoel.


2. Side of stomach, zij-ligging

Een zij-of buikligging is vaak een fijne houding voor baby’s. Draag je baby met het gezichtje van je af, terwijl je baby op je arm ligt, schommelt hij lekker met je mee, net als de afgelopen maanden in je buik.


3. Sushing, sussen

Terwijl je je baby zo vasthoudt, zeg je luid sssssh, dichtbij het oortje van je baby. Het sssssh geluid mag best luid zijn, harder dan het huilen van je baby. Hiermee boots je het geluid na dat hij in de baarmoeder hoorde.


4. Swinging, wiegen

Met kleine, snelle wiebel-bewegingen wieg je vervolgens je baby. Ondersteun daarbij goed het hoofd van je baby en vervolgens loop je een beetje heen en weer.


5. Sucking, zuigen

Ten slotte voorzie je je baby in zijn zuigreflex door hem iets te geven om op te zuigen. Dat kan een speen of vinger zijn. Dit werkt altijd rustgevend bij baby’s.


Veel ouders gebruiken al onderdelen van de methode, zoals wiegen of sussen. Maar bij baby’s die veel huilen, is het nodig om de vijf stappen in de juiste volgorde af te werken en ze alle vijf in te zetten. Doe dit altijd op dezelfde manier, zo versterk je namelijk het effect. Je baby zal er echt aan moeten wennen, dus geef niet te snel op.


Als je baby rustig wordt door deze methode probeer hem dan niet helemaal slapend in zijn bedje te leggen, maar net voordat hij naar dromenland vertrekt.


Mocht je hierover nog meer informatie willen ontvangen, neem dan gerust contact met mij op.


Liefs, Jacqueline

103 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Peuters ontdekken hun eigen willetje en gaan daarmee oefenen. Slapen kun je niet voor je kindje doen en hij heeft dat maar al te goed in de gaten. Wegrennen bij het uitkleden, treuzelen, steeds uit be